Rugklachten, geen aangepaste stoel, maar bewegen

Er wordt veel geld verdiend aan zaken als afgestelde stoelen, maar er is niet veel bewijs dat ze echt werken. Het beste wat je kunt doen met rugpijn is actief blijven. En daarin zoveel mogelijk afwisselen, staat ook in de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het is het belangrijkste advies waarvan is bewezen dat het echt helpt, hoewel het pijnlijk kan zijn. En om rugpijn te voorkomen, is het devies om zo veel mogelijk je houding af te wisselen.

De hoogleraar fysiotherapie Ostelo verwijst daarvoor naar een in maart gepubliceerd onderzoek in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. "Als je dat op een rij zet, is het vooral belangrijk om mensen gerust te stellen. En te zorgen dat patiënten hun normale activiteiten zo snel mogelijk weer oppakken. Want de meeste rugklachten gaan vaak vanzelf weer voorbij."

Als je geen ernstige rugaandoening hebt, levert een MRI-scan of röntgenfoto volgens het rapport in The Lancet weinig op. "Je ziet er dan vaak niets op en mensen worden er toch ongerust van. Dat wakkert het idee dat er toch iets aan de hand is juist aan", zegt Ostelo.

nos.nl/artikel/2261274-twee-miljoen-mensen-met-rug-of-nekpijn-hardnekkige-mythes-over-goede-aanpak.html