Concentratie en productiviteit

De 4 concentratielekken zijn:

  • Een tekort aan prikkels; je brein is altijd op zoek naar prikkels en is daardoor snel afgeleid. Continue afleiding/maskering is verstandig. Denk aan rustgevende (saaie) muziek als achtergrondgeruis.
  • Een overschot aan zelfgekozen prikkels: b.v. het veelvuldig tussentijds raadplegen van e-mail of telefoon (krant, nieuwssites, Facebook, Instagram, Whatsapp). Nadat je een appje hebt gelezen, blijft het brein er nog mee bezig (aandachtsresidu), ook als je je weer probeert te focussen op je werk. Een deel van de rekenkracht van je brein wordt niet aan de huidige taak besteed. Leg de telefoon weg, lees en beantwoord je e-mail 2 maal per dag.
  • Te weinig ontspanning; je bent altijd in gedachten aan het werk, of bezig met zinvolle zaken. Niet werken, nergens mee bezig zijn, mijmeren, wegdromen, dat is zinvol en helpt focussen!
  • Een overschot aan externe prikkels; denk aan de kantoortuin, met auditieve prikkels (pratende, bellende, luidruchtig passerende, drinkende en etende collegae) en visuele prikkels (de mooie of lelijke collega met felle kleding, het scherm van je collega). De oplossing naast het opheffen van de tuin? Stiltezones, plekken om samen te werken of te overleggen, of noise cancelling hoofdtelefoons.

www.nrc.nl/nieuws/2019/05/24/we-maken-onszelf-letterlijk-dom-door-onze-aandacht-telkens-te-verplaatsen-a3961499